Atık Yönetimi
Metro olarak atık yönetimi süreçlerini gerek gıda gerekse gıda dışı atık azaltımı konularındaki hedeflerimiz doğrultusunda, tedarik zincirinin tüm halkalarına odaklanarak entegre bir yaklaşımla yönetiyoruz. Atıklarımızı düzenli olarak takip ediyor ve buna bağlı olarak azaltım stratejileri geliştiriyoruz. Kaynakları sorumlu bir şekilde kullanmak ve atıklarımızı azaltmak amacıyla başlıca gıda atık ve kaybı, ambalajlama, geri dönüşüm ve geri kazanım alanlarında iyileştirmelere odaklanıyoruz.
Operasyonel gıda atıklarını azaltmada ticaret ve ambalajlama süreçlerinin optimizasyonu ve bakım çalışmaları büyük önem taşıyor. Rafları son kullanım tarihlerine göre düzenleyerek hem operasyonel gıda atıklarını azaltıyor hem de müşteriler tarafında daha az gıda atığı oluşmasına katkı sağlıyoruz. 2017 operasyonlarımızda oluşan gıda atığının %15’ini hayvan barınaklarına vererek gıda atıklarında azalma sağladık.
Ambalaj atıklarını azaltmak için söz konusu atıkların toplanmasını ve geri dönüştürülmesini sağlıyoruz. Ayrıca, ambalajlama optimizasyonu çalışmalarımız kapsamında 18,7 tonun üzerinde ambalaj malzemesi kullanımının önüne geçtik.
Faaliyet gösterdiğimiz sektör itibariyle plastik poşet kullanımı çevresel etkilerimiz açısından büyük önem taşıyor. Alışveriş poşetleri tüketiminin azaltılması ve çoklu kullanılabilen çantaları teşvik etmek amacıyla poşetleri ücret karşılığında satıyoruz.
Gıda dışı atıklarda, ambalaj, motor yağı, bitkisel yağ, pil, akü, araba lastiği, toner ve elektronik atık gibi farklı kategorilerde atıkları, güvenli bir şekilde depoluyoruz ve geri dönüşüm veya geri kazanımını sağlıyoruz. 2017 yılında oluşan 4.159 ton operasyonel gıda dışı atığın tamamında geri dönüşüm veya geri kazanım sağladık.