Gastronomi dünyasında temelde dört adet servis çeşidi vardır, bunlar: Fransız, Amerikan, Rus ve İngiliz servistir. Bu servis çeşitleri servis esnasında birlikte kullanabilse de genel olarak belirli konseptlerde servis konusunda kolaylık sağlanması için biri tercih edilmektedir. Şu an casual dining işletmelerde en çok tercih edilen servis çeşidi ise Amerikan servistir.
Fransız Servis: Fransızca “Service a la Française” olarak geçen Fransız servis aslında belirli malzemelerin önceden pişirilmesi yoluyla tabaklanmasının müşterinin masasınının yanında “Gueridon” adı verilen bir istasyonda yapılmasıdır. Bu işler için özel istasyonlar kullanılmakla birlikte servis yapan personelin özel bir eğitim almasını gerektirir. Genel olarak menü üç ya da dört kısma ayrılmıştır. Bunlar “başlangıç”, “ara sıcak”, “ana yemek” ve “tatlı” olarak sıralanabilir.
Rus Servis: Fransız servise çok benzeyen bu servis türünde karakteristik olarak gümüşlerde servise dikkat edilir ve ayrıca soldan servis verilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Gueridon adı verilen bir istasyonda tamamlanan yiyecekler gümüş servislerle takdim edilir.
İngiliz Servis: İngiliz servisinin bir adı da “Aile Servisi” olarak geçer. İngilizce’de “Family Service” de olarak geçen İngiliz servis, tüm ürünlerin masaya konulmasını ve masaya oturanların bu ürünleri birbirine paslaması üzerine kurulan bir servis türüdür. Ayrıca, bu serviste servis personelinin tek görevi yiyecekleri bütün halinde büyük kayık tabaklarda masaya bırakmak ve zaman zaman masayı kontrol ederek eksikleri tespit ederek sürekli değişimde bulunmaktır.
Amerikan Servis: Tabak servisi olarak da geçen Amerikan servis aslında ülkemizde hizmet veren birçok işletmenin de benimsemiş olduğu servis biçimidir. Bu serviste yiyecek tabaklanmış, soslanmış ve garnitürleri yanında olarak direkt mutfaktan çıkar ve masaya servis edilir. Servis personeli servis yaparken herhangi bir hazırlık yapmaz, sadece içecek servisine odaklanır. İş yükü olarak personele olumlu yansısa da bazı konseptlere uymayabilir.
Servis tipi seçiminizi işletmenizin gerekliliklerine, fiziki ve finansal imkanlarına, müşteri portföyünüze ve konseptinize uygun olarak tercih edebilirsiniz.