RAMAZANDA SOFRALARINIZ SAĞLIKLI OLSUN!

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Dilara Koçak: “Ramazan döneminde hareket kısıtlanabiliyor, dolayısıyla beslenme daha büyük önem taşıyor.”

Basın Bültenimiz

sağlıklı beslenme

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hem sevdiklerimizle bir arada olmanın hem de uzun iftar sofralarının keyfini daha fazla çıkaracağız. Ramazan’ın bereketi sofralara yansırken, sağlıklı ve güvenilir gıdalarla beslenmek bu dönemde vücut sağlığımız için her zamankinden daha fazla önem taşıyor.

Bununla birlikte, Metro Türkiye’nin KONDA iş birliğiyle gerçekleştirdiği ‘Yeme İçme Araştırması’na göre toplumun sağlıklı beslenmeye yönelik ilgisi giderek artıyor. Peki, Ramazan’da sağlıklı beslenmenin önemli noktaları neler? Vücut sağlığımızı ve bağışıklığımızı güçlü tutarak, hangi çeşit gıdalarla nasıl bir beslenme düzeni uygulamak gerekiyor? Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Dilara Koçak, Ramazan’da sağlıklı bir beslenme planı için tavsiyelerini bakın nasıl aktarıyor?

Ramazan’ın gelişiyle birlikte hepimizi tatlı bir heyecan sararken, sevdiklerimizle beraber kurulacak iftar sofraları her Ramazan olduğu gibi bu Ramazan da bir araya gelmenin, paylaşmanın ve maneviyatın en güzel yolu olacak. Ancak, Ramazan’da sağlıklı bir beslenme planı uygulamak vücut sağlığımız ve bağışıklığımız açısından büyük öneme sahip. Peki, bunu hangi gıdalara yönelerek ve nasıl bir beslenme planı uygulayarak gerçekleştirmek gerekiyor?

Türkiye’de sağlıklı beslenmeye yönelik talep her geçen gün artıyor

Türkiye’de toplumun beslenme alışkanlıkları hem kentleşmenin etkisi hem de sağlıklı beslenmeye yönelik bilinçlenme ile değişim göstermeye devam ediyor.  Metro Türkiye’nin KONDA iş birliğiyle ilk olarak 2017’de gerçekleştirdiği ‘Yeme İçme Araştırması’nın bu yıl açıklanan sonuçlarına göre; ülkemizde tüketicilerin yarısından fazlası, ne yiyeceklerine karar verirken sağlıklı beslenme tercihinin öne çıktığını belirtiyor. Araştırmaya göre beslenmelerinde şekeri azaltanların oranı %35, tuzu azaltanların oranı %27 ve yağı azaltanların oranı ise %19 olarak dikkat çekiyor. Ancak, toplumun halen yarısı bağışıklık sistemini güçlendirmek için özel bir şey tüketmiyor. Ayrıca, toplumda yöresel ürün almaya gayret edenlerin oranı %51 olurken, her 4 kişiden 1’i alışveriş yaparken ürünün yerli olmasına dikkat ediyor.
 
Son dönemde toplumda sağlıklı beslenmeye yönelik talebin arttığını; tüketicilerin şeker, tuz ve yağı azaltmaya dikkat ettiklerini belirten Beslenme Uzmanı Dilara Koçak Ramazan’a yönelik beslenme önerilerini şöyle aktarıyor: 
“Dengeli beslenme her zaman çok önemli. Özellikle Ramazan ayında enerjik ve sağlıklı olabilmek için düzenli ve dengeli beslenmenin çok büyük önem taşıdığını sıkça vurguluyoruz. Ramazan döneminde hareket kısıtlanabiliyor, dolayısıyla beslenme daha büyük önem taşıyor. Bu dönemde öğün düzenini sahur, iftar ve ara öğün şeklinde ayarlayarak bütün gün içinde almanız gereken enerji ve besin öğelerini bu öğünlere bölebilirsiniz. Böylece hem bağışıklık sistemini desteklemiş olursunuz hem de Ramazan ayını daha sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz. Ramazan ayında öğün sayıları ve saatleri değişebilir ama gün içinde almanız gereken besin ögeleri ve günlük ihtiyacınız değişmiyor. Orucunuzu açarken su ile birlikte zeytin veya hurma iyi birer alternatiftir. İftarda yağda kızarmış yemekler yerine sebze ağırlıklı, ızgara ya da fırında yemekleri tercih edin. Ramazan süresince meyve tüketimi ihmal edilmemeli. Sahurda yemek olarak da çorba, az yağla yapılmış zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birisini seçmek en doğrusu olacaktır. Ayrıca susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır. Tatlı seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları veya küçük porsiyon güllaç tüketmek daha sağlıklı olacaktır.”
 

Güvenilir ürünlerle sağlıklı bir beslenme için gıdanın tarladan sofraya hikayesini öğrenmek gerekiyor. Bu sebeple, ürünün hangi tarlada yetiştirildiği, pestisit içerip içermediği hangi çalışma koşulları altında, hangi denetim ve analizlerden geçerek tabağımıza kadar geldiğini bilmenin önemini vurgulayan Dilara Koçak sebze ve meyvelerin önemine ilişkin olarak, “Nisan ayı itibariyle hem sebze hem de meyve çeşitleri arttı, siz de iftar sonrası ara öğününüzde mevsim sebze meyveleri ile rengarenk tabaklar yapmaya özen gösterin.  Unutmayın, her mevsim meyvesi ve sebzesinin kendine özel faydaları var. Ramazan ayında öğün sayısı azaldığı için sebze ve meyve tüketimi genellikle ihmal ediliyor. Lifli gıdalar, bağırsakların hareketlenmesine destek olur. Daha çok vitamin, mineral ve lif alımı için hem iftar hem de sahur sofralarınızdan sebze ve meyveleri eksik etmeyin” diyor.
 
Tüketiciler günümüzde satın aldıkları gıdanın üzerinde yer alan etiketteki bilgilerden çok daha fazlasını istiyor diyen Dilara Koçak şöyle devam ediyor: “İzlenebilirlik gıda güvenliği ve gıda kalitesinin korunması bakımından önem taşıyor. İklim krizine paralel hava hasta su hasta, toprak hasta diye konuştuğumuz ortamda sağlık beklentisiyle aldığımız meyve ve sebzenin asıl kaynağını ve tüm analiz sonuçlarını öğrendiğimiz ‘Tabağında Ne Var’ hareketi çok kıymetli. Bu hareket, tüketiciye Ramazan ayında da gıda okuryazarlığı ve bilinçli alışveriş ilkesi üzerinden geniş bir izleme sağlıyor”.

Metro Türkiye, 300’e yakın vegan, 200’ü aşkın organik gıda ve gıda dışı ürünü raflarında sunuyor

Türk mutfağını ileriye taşımanın yolunun yerelleşmeden geçtiğine inanan Metro Türkiye, yerel, yöresel ve Coğrafi İşaretli ürün çeşitliliği ile en sağlıklı, taze ve güvenilir ürünleri Ramazan ayında da müşterilerine sunmaya devam ediyor. Sağlıklı beslenmeyi tercih eden müşterilerinin taleplerini karşılamaya yönelik çalışmalarına devam eden şirket, 300’e yakın vegan ürünü ile 200’ü aşkın organik gıda ve gıda dışı ürünü raflarında sunuyor. Raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmek, margarin, peynir, köfte, gurme fit bulgur, mayonez ve tablet çikolata gibi gıda ürünlerini de sunuyor. Kendi markası olan Metro Chef ile makarna, içli köfte ve dondurma gibi ürünlerin yanı sıra Rioba markası altında organik smoothie ve organik çay ürünlerini de vegan olarak raflarında sunuyor. 2012 yılından bu yana Coğrafi İşaretli ürünleri destekleyerek unutulmaya yüz tutmuş ürünleri tekrar gün ışığına çıkaran Metro Türkiye, Finike portakalından Zile pekmezine, Taşköprü sarımsağından Aydın kestanesine kadar sezonuna bağlı olarak yaklaşık 200 Coğrafi İşaret tescilli ve aday ürünü, Ramazan sofralarını Türk mutfağının eşsiz lezzetleriyle hazırlamak isteyen müşterileri için mağazalarında sunuyor.

‘Herkes için sağlıklı beslenme’ anlayışı ile trans yağ içeren Metro markalı hiçbir ürünü sunmuyor

Metro Türkiye ayrıca herkes için sağlıklı beslenme anlayışı çerçevesinde organik, katkısız, şekeri, yağı ve tuzu azaltılmış, glutensiz beslenme şekillerine yönelik geniş bir ürün çeşitliliğini de kendi markaları altında sunuyor. Müşterilerinin tüm ihtiyaçlarını uçtan uca karşılamayı amaçlayan şirket, trans yağ riski taşıyan tüm Metro markalı ürünleri test ediyor ve içeriğinde trans yağ olan Metro markalı hiçbir ürün rafta bulunmuyor.